Langhelg i Dublin, puber og opplevelser

Minst en gang i året er jeg i Dublin. Som oftest lenger enn en langhelg, dette er byen til svigerfamilien min, fine, morsomme, innholdsrike og vennlige Dublin.

De første årene var det få nordmenn som dro hit.
Folk sa: Å ja, Irland høres interessant ut, men hva med været? Det var ofte bare sol som var viktig for folk på reise.

Langhelg i Dublin eller en hel uke?

Det er annerledes nå! Nå er Dublin et vanlig og populært reisemål for nordmenn, både i jobbsammenheng og på ferie. Jeg kan anbefale å leie bil og kjøre rundt på den grønne øya!

Men først – mitt Dublin med mine favorittsteder i sentrum, så du kan bruke det som utgangspunkt på din langhelg. Begynner like godt med pubene, irenes utvidede stue brukes til alt fra kaffe med venninner til samlingsted etter begravelse, party, familiemiddag – egentlig alle sosiale sammenhenger.

Faktaboks, lenkeliste og video nederst

Temple Bar, langhelg Dublin, Kristin Daly


IKKE bruk hele helgen i Temple Bar!

Dette er turiststrøket over alle, litt som Aker Brygge i Oslo. For ikke veldig mange år siden var det en stille ruin, bare med noen få veldig rare butikker. Nå ser det helt fantastisk ut, det er et ganske lite område og det er kjempekoselig å gå gatelangs her, med fargerike puber, massevis av blomster, mange folk og god stemning.

MEN.

Pubene er fulle av turister, utdrikningslag, vennegjenger på langhelg. Den røde puben som heter Temple Bar er alltid smekkfull, det er mange av de andre også. Det er trangt, dyrt og bråkete, ikke den genuine irske pubfølelsen du kanskje er på utkikk etter. Innimellom pubene er det butikker med nips og kunst, restauranter med god mat, men kanskje litt påtatt tradisjonelt.

Min anbefaling: Gå gjerne gjennom, men finn en mer ekte pub å tilbringe kvelden på. Skal du ha en langhelg i Dublin så fortjener du å møte det ekte.

Irske puber på hvert gatehjørne

McDaids i Dublin, tradisjonell pub i sentrumKlassiske irske puber finnes absolutt overalt i Dublin, en uendelig mengde. Litt utenfor hovedgatene finner du koselige steder og du kan trygt gå inn på hvilken som helst pub hvor som helst.

Når som helst, ikke bare om kvelden.

De klassiske heter gjerne Fitzgeralds, Madigans, Molloys, Gallaghers eller noe slikt.

Noen veldig sentrale puber jeg liker godt:
The Duke i nr 9 Duke Street, en tverrgate til shoppinggaten Grafton street.

Bruxelles er like ved, i 8 Harry street, også en tverrgate til Grafton street. Her finner du også en kul statue av Phil Lynott, og hvis det er fullt på Bruxelles kan du gå rett over gaten til McDaids, litt mindre og eldre.

The Duke til lunsj, middag eller bare drikking. Veldig hyggelig og sentral, langhelg i Dublin, Kristin Daly

The Church gikk fra kirke til bar, Kristin DalyThe Church er en ekte gammel kirke gjort om til pub og restaurant,
med orgel og glassmalerier og det meste intakt.
Utrolig kul kombinasjon! Jeg har bare tatt en kaffe der en gang jeg var innom om formiddagen, men vil tro det er fullt trøkk der om kvelden. Lurer på hvordan akustikken er?

The Church ligger på hjørnet av Jervis st og Mary st, i forlengelsen av den andre store handlegaten Henry street.
Musikant i Grafton Street, langhelg i Dublin

Handlegatene

Irer elsker å shoppe, det er alltid mye folk i butikkene. Grafton street er den ene av de to viktigste handlegatene i Dublin, her finner du de dyreste men også mange vanlige butikker.

Grafton street er en veldig hyggelig gågate som også byr på massevis av utrolig dyktige gatemusikanter. Det er ganske strenge regler for å få lov til å spille her; bare en time av gangen, kun ekte musikk. Irland har en veldig levende og kreativ musikkultur, disse er verdt å stoppe opp og høre på.

Øverst i gaten er kjøpesenteret Stephens Green. Fint å gå inn her på en forblåst dag, eller ta en pause i den vakre parken rett ovenfor. Like i nærheten er puben O’Donoghues der det kjente bandet The Dubliners holdt til. Den er ganske brun og har ikke blitt endret på mange år.

Stephens Green er parken på toppen av Grafton Street, Kristin og Annika Daly på langhelg i Dublin
Pause fra shopping i Stephen Green park, på toppen av Grafton Street

To store handlegater

Henry street er den andre store handlegaten, den starter ved det enorme spiret midt i hovedgaten O’Connell street. Klær, sko, smykker, billigere enn de finere gatene.

Første gate til høyre er Moore street, en helt spesiell gate du må få med deg. Den var torghandlergaten fra gammelt av, og de er der enda, oftest godt voksne damer med forkle og kanskje skaut.

Selve butikkene er overtatt av nigerianere, med rasta-frisører og sånn. En meget rar blanding av folk, av lyder og lukter, av visuell eksplosjon. Gaten er utbyggingstruet, men det er mye dramatisk historie her, så enn så lenge finnes den der for vår opplevelse.

Moore street, Dublin, smilerynker.no, Kristin Daly

Et godt stykke nedover Henry street kan du enten gå videre til kirkepuben The Church eller ta til venstre i Liffey Street Upper.

Ha'penny bridge, Dublin, smilerynker.no, Kristin DalyFølg gaten rett frem, så kommer du til Ha’penny bridge, et av de mest kjente stedene i Dublin. Den heter Ha’penny fordi det en gang i tiden kostet en halv penny å gå over her.

Gangbroen er ikonisk, sølvmalt, pen og et viktig bindeledd. På den andre siden av broen er det en hyggelig pub (midt i bildet her)  og en buet inngang som fører deg inn i trange smug inn mot Temple Bar.

The stiletto in the ghetto.

Milennium spire, Dublin, smilerynker.no, Kristin DalyTilbake til det store spiret midt i byen.

«The gift of the gab» er et uttrykk som brukes om irer, det betyr å være rappkjefta, og da The Milennium Spire ble satt opp kom vittigperene raskt med kallenavn:

«The stiletto in the ghetto», «The Stiffy at the Liffey” og “The Erection at the Intersection”.

Tips: ta bilde av den fra foten og opp. Lek med formatet, det er uansett ikke plass til hele spiret i et vanlig bilde.

Levende museer og drikking.

Du kan drikke deg rundt på en langhelg i Dublin, det finnes pub-til-pub-runder med alle slags temaer, de berømte forfatterne for eksempel. Ta turen innom turistsenteret på O’Connell street, det ER mye kult å se og gjøre her.

Guinness storehouse bar, Dublin, smilerynker.no, Kristin DalyGuinness Storehouse er et av de beste museum jeg har vært på.
Her kan du ikke bare se, men oppleve hele historien til dette verdenskjente ølet, det er en interessant og levende utstilling!

På toppen er det en rund bar med glassvegger rundt det hele, flott utsikt over byen, og verdens aller beste og ferskeste pint (uttales paint og er nesten en halvliter) som er inkludert i inngangsbilletten.

Litt på siden, ikke prøvd… 🙂 :
Mange turister tar en liten slurk av dette annerledes-ølet, liker det ikke, og lar det stå. Er du ikke så nøye på det kan du ta deg en gratis liten fest her oppe…

Dublin at night. temple Bar, smilerynker.no, Kristin Daly

Jameson whiskey. Et must i Irish coffee, som jeg for øvrig lager helt perfekt, om jeg skal si det selv.
I sentrum har Jameson et museum med smaking og omvisning. Vi var litt uheldige med vår franske sommerjobb-guide den ene gangen vi var der – påtatt, liksom-irsk humor ble en nedtur for oss. Men god whisky, da!

Suppe og sandwich på O'Neills, Dublin, smilerynker.no, Kristin DalyDet er lett å finne favoritter…. Her er noen til, du blir jo sulten innimellom puber og shopping.

Det er mange turister her, men irer også. Det er enormt utvalg av mat, mange små rom, avsatser, kroker, trapper, mørkt tre, slitt, hyggelig. Den er stor, grønn med gullskrift utvendig, masse blomster i hengende kurver, ligger på et hjørne, har mange innganger.
Den heter O’Neills og ligger i 2 Suffolk Street, midt mellom alt, perfekt når du trenger påfyll av energi mellom shopping og sightseeing.

Rett ovenfor finner du den berømte statuen av Molly Malone. Hun står der med fiskevognen sin, omkranset av gatemusikanter, og turister med kamera og hendene sine på statuens blankpolerte byste.

For de yngre er McGowans i Phibsborough meget populært, har vært det i flere år. Du treffer ikke meg der, men sannsynligvis niesen min 🙂

I Dawson street, parallellt med Grafton street, finnes flere populære utesteder. Jeg elsker Café en Seine, kan bare sitte å glo på interiøret. Bare google bilder fra «Café en Seine» så skjønner du. Fantastisk.

To avstikkere fra sentrum, opp og ned elven Liffey midt i byen.

Dublins eldste pub

Det er det flere som påberoper seg denne titteten.

The Brazen Head ligger i sprek gangavstand fra sentrum, vestover langs sørsiden av elva. Finnes på alle kart, eller bare spør noen.
Jeg har bare vært der et par ganger, det er et fascinerende sted.

Det ER virkelig gammelt, du får god og tradisjonsrik mat, du må bøye hodet i noen av døråpningene. Påbygget mange, mange ganger, et virvar av ekte og påtatt gammelhet.

Kjempegod tradisjonsmat. Prøv «bangers and mash» – pølser og potetstappe. Irske pølser er skikkelig gode.

River Liffey, O'Connell Bridge, Dublin, smilerynker.no, Kristin Daly

På motsatt side, østover på nordsiden av elva, er alt nytt av glass og stein, moderne urbanitet, finansdistrikt, hoteller og teater. Den nye broen Samuel Beckett Bridge, også kjent som The Harp Bridge, er vanvittig vakker. Spesielt om kvelden har både broen og bygningene rundt nydelig lyssetting.

Går du langs elven finner du Famine Memorial, minnesmerket over hungersnøden i Irland, som var helt forferdelig. Disse statuene gjør inntrykk. Ikke vær stappmett når du går her, det vil føles helt feil….

Souvenirbutikker som er bra!

Overalt i byen finner du Carrolls. Det er ikke tvil om at dette er souvenirbutikker for turistene, men de er bra. Det er mye gøy her, irsk humor og kvalitet, billige blikkfløyter (tin whistle), T-skjorter med alle slags trykk, ullgensere og hatter, kopper, Baileys-karameller, trekløver i alle mulige varianter og Leprechauns (irske alver)…
Faktisk er produktene fra Guinness å anbefale, de er både fine og av kvalitet.

Carrolls irish gifts, Dublin, smilerynker.no, Kristin Daly

For å klare å følge meg på denne lille runden min må du ha et kart. Nesten alt er i gangavstand fra O’Connell bridge, som er et greit knutepunkt for sentrum.

Det er mye mer å si, men det kan du finne ut av selv.

Fakta

  • Direktefly med flere flyselskap fra Oslo
  • Valuta er Euro
  • Hoteller i alle prisklasser, fint å bo i hele sentrum, fra O’Connell street og sidegatene og opp til forbi Stephens Green. Her oppe er det roligere enn rundt Grafton Street/Dawson street. Du kan også finne bed & breakfast i byen!
  • Busser eller Luas (trikk) gjennom sentrum. De fleste stopper i O’Connell street. På trikken kjøper du billett på automat på holdeplassen, på bussene må du ha nøyaktig veksel til automaten!
  • Taxi er helt ok og ikke for dyrt, og passelig når du ikke orker å gå til Guinness eller Brazen Head.
  • Vindtett jakke og paraply bør være med.
  • Hvis du leier bil, husk at de kjører på «feil» side.
  • Kart over byen får du på hotellet ditt eller på tustinfoen. Eller Google Maps.

Et par ekstra tips for langhelg i Dublin

Ta sightseeingbussen rundt byen. Den er faktisk kjempeinteressant. Sjekk hva som er på stoppene på forhånd, og gå av der du vil, for eksempel Guinness.
Noen puber har sang om kvelden, og irer elsker å synge. Spør på hotellet ditt eller turistinfoen.

Johnnie Fox’s er et helt spesiell pub som ligger oppe i åsene utenfor byen. Kan virke som en turistfelle, men er verdt et besøk. Enten med bil hvis du har det, eller full pakke tur med buss og middag.

Christ Church Cathedral, Dublin, smilerynker.no, Kristin DalyKirker og historie. Alle de fire største byene i Irland er grunnlagt av vikinger, og det er en interessant historie du kan oppleve deler av i Christ Church-katedralen og Dublinia museum. Dublinia viser historien til Dublin og det sterke vikingbidraget her.
Tilrettelagt for barn, funker for voksne også.

Katedralen rett ved siden av ble grunnlagt for nesten 1000 år siden.

Botanisk hage, Dublin, smilerynker.no, Kristin Daly
Botanisk hage er kjempefin. Vår «familiepub» Tolka house er rett utenfor

Dublin er perfekt for en ferie.

Hele året, og gjerne om våren. Gjerne en langhelg, og enda mer gjerne som utgangspunkt for en rundreise i landet.
Du kan få fem årstider på en dag, vind, sol og regn må påregnes, og så er det så frodig!
Med millioner av påskeliljer lenge før påske.

Dubliners pub, Dublin
Puben der Dubliners holdt til.
Pub life Dublin, Kristin and Lindsay, smilerynker.no, Kristin Daly
Familiesamling, niese Lindsay

PÅskeliljer, Dublin, smilerynker.no, Kristin Daly

Påskeliljer over alt. De begynner gjerne februar/mars.

Klassisk pub, Dublin, smilerynker.no, Kristin Daly

Lenker til noen av stedene:

Temple bar turistområde
The Duke
The Church. Ex-kirke, nå pub/restaurant.
Brazen Head, offisielt Irlands eldste pub.
O’Neills pub og restaurant, perfekt for lunsj.
Guinness Storehouse
Jameson Whiskey
Ha’Penny Bridge
The Harp Bridge , Samuel Beckett Bridge
Famine Memorial

Slainte! Uttales slan’tje og betyr SKÅL. Egentlig betyr det «helse» og det er mye helse i en langhelg i Dublin <3

Problemet med en blogg er at det ikke er plass til alt! Her er litt mer om drikkevarer, hester og bøker, venstrekjøring og litt mer.
God tur!

Flere reiseblogger.

Og er det noe mer du lurer på, bare send meg en melding!
Kristin Daly 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.