Sykepleier til kreftrammet: Kos deg med sukker!

Kristin Daly_Smilerynker_Sukker og kreft

Mamma skal sendes hjem fra sykehuset etter å ha overlevd kreften. Fryktelig tynn og uendelig svak – hun hadde fått rolle i en film om Auschwitz på flekken. 10 mil å bli kjørt hjem, svimmel bare ved tanken på å skulle sette seg i bilen.

«Nå må dere stoppe på veien og kose dere, da», sier den blide sykepleieren i beste mening.

Anbefalt cola
«Mener du cola og sjokolade og sånn?», spør Mamma og får bekreftende smil og nikk. Mamma heter Astrid, hun er kjempesprek, trener spinning og elsker å gå i fjellet, og fylte 75 år to dager før operasjonen.

Kristin Daly_Smilerynker_75 år_sukker og kreft

Bursdagskake to dager før operasjonen

 

Med det samme Astrid får kreftdiagnosen bruker hun alle ressurser på å spise så sunt som mulig. Hun skjønner plutselig hvorfor hun har blitt så tynn og slapp de siste månedene, og vil prøve å legge på seg de to ukene hun venter på operasjon.

Bursdagskake er det bare å glemme, hun vil spise sunt, orker egentlig ingenting og er dødsredd.

Bokstavelig talt.

 


sukker og kreft_styrkedrikk_kristin daly_300Smoothie er jo sunt!

Under det første oppholdet på sykehuset, før operasjonen, vil en sykepleier være ekstra snill mot den magre damen og kommer smilende med smoothie.

Innholdet er fruktcocktail (10% sukker), is (mye sukker), melk, sukker og proteinpulver.

Oj sann, den var søt, ja….

Sukker er ikke farlig

Som særdeles opptatt av helse i mange år, har Astrid etter flere uker på sykehuset sluttet å bli overrasket over helsepersonellets ikke-forhold til sukker. Hun har spurt mange ganger, både leger og sykepleiere. Tomme blikk. Sukker er ikke-tema i forbindelse med kreft.
Astrid leser mye også. Blant annet om helse, om kosthold, om generell sunnhet og forskning. Til operasjonslegen sa hun at hun hadde lest at kreftceller elsker sukker. «Jeg skjønner du leser ukeblad”, var det overbærende svaret.

Sukkerets betydning for kreft har vært høylytt diskutert i flere år. For meg som en vanlig person er det helt åpenbart at her er det mye vi ikke vet og jeg er overrasket over at helsepersonell har en fraværende eller pro-sukker-holdning.

Dokumentasjonskrav vs sunn fornuft

Jada, alt er ikke dokumentert og helsepersonell har mye å forholde seg til. Men det er helt sikkert ufarlig å unngå sukker! Selv for en radmager overlevende som trenger å legge på seg. Det er like lett å koke grønnsaker i fløte som å lage smoothie. For eksempel.

Tenk om vi bare skulle forholde oss til ting som var dokumentert! Det går an å bruke hue, spesielt når det er mye som tyder på at sukker og kreftceller trives godt sammen. Å be henne kose seg med sukker er hinsides all logikk!

Kostholdsveiledningen handlet om kokt mat som er snill mot nyoperert tarm, ikke noe om næringsinnhold.
Dette er ikke et angrep på stort sett overarbeidende, snille, strålende helsearbeidere. Men det er kritikk av norsk helsevesens holdning til sukker.

Dyrt å være sunn minstepensjonist

Det er dyrt for en minstepensjonist å kjøpe bare det beste. Beste kvalitet av grønnsaker, kortreist fersk mat, fløte. Cottage cheese og linfrøolje.  Beste kosttilskudd med vitaminer, for styrke og utholdenhet. En investering i livet.

Astrid_smilerynker_kreft og sukker_Kristin Daly

Sprek 76-åring ett år etter kreft

Å bli frisk tar tid. Sunn mat. Sakte bygger hun seg opp. Endelig orker hun å gå. En bitteliten tur. En litt lengre tur. Hvert steg en seier.
Å oppleve en ny vår!
Delta på bydgas mosjonstur en uke før 76-årsdagen!

 

Feiring på fjellet
Nøyaktig ett år etter operasjonen kunne Astrid gå alene til et av de kjæreste fjellene. Intenst levende. Det er godt å leve! (toppbildet)

Mamma tror at hun ikke hadde overlevd om hun ikke hadde levd så sunt. Og hvis hun hadde kommet seg gjennom operasjonen og de første forferdelige ukene, tror hun at det hadde tatt mye lengre tid å bli frisk om hun ikke hadde vært så bevisst på eget kosthold.

Tarmkreft er den raskest voksende kreftformen i Norge.

Årsaker er fysisk inaktivitet, overvekt, usunt kosthold inkl. rødt kjøtt, alkohol, og høy alder.

Noen få er arvelig disponert for denne formen for kreft. Vi har det i familien og det betyr at vi som er Astrids barn må passe på og være oppmerksom på endringer, samt ta en ordentlig innvendig sjekk av og til.

Jeg vil beholde familien min så lenge som mulig. Jeg er glad for at vi har et bevisst forhold til sunt kosthold.

Det finnes utrolig mye skrevet om temaet, her er et utvalg for og i mot, noen med lenker videre til forskning for de som vil vite mer.

http://www.dagensmedisin.no/debatt/kreft-sukker-og-dokumentasjon/
http://www.nrk.no/ytring/kreftleger-bor-ikke-frarade-sukker-1.11270427 http://www.dagensmedisin.no/nyheter/–kreftleger-bryr-seg-ikke-om-kostholdsrad/
https://helsenorge.no/kosthold-og-ernaring/kostrad/mindre-sukker-til-hverdags
http://www.nrk.no/ytring/kreftceller-elsker-sukker-1.11259578
http://www.vof.no/ny/component/k2/item/175-gir-fett-kreft-nei-men-det-gjor-sukker

 

PS, rensekuren jeg inviterer til på denne siden har ikkeno med Mammas sykdom å gjøre, men med min interesse for sunt kosthold, og mitt vidunderlige energiske resultat av denne tredagers ‘avgiftingskuren’.
Jeg kan kun gå god for mitt eget resultat, og at det er deilig å kjenne sunnheten funke i kroppen, spesielt i forbindelse med den store festen jeg var på i høst.

Blogglistenhits

Opt In Image
3 DAGERS RENSEKUR MED GRØNNSAKER, FRUKT, URTER
FØL DEG FRISK OG FULL AV FUTT ETTER 3 DAGER.

Tre dager med ren mat, salater, rå grønnsaker, urter, nøtter.
Satt sammen på en supereffektiv måte.

Du vil motta oppskriften på e-post om et øyeblikk.
Jeg kommer også til å sende deg info når jeg kommer med ny blogg.

Del inspirasjonen:

7 Comments

 • Reply Helga 16. mars 2015 at 12:25

  http://chriskresser.com/why-your-genes-arent-your-destiny

  Denne er verdt å lese 🙂

 • Reply Rosa sløyfe er ikke til pynt!Kristin Daly 8. oktober 2015 at 07:12

  […] Jeg har skrevet om kreft tidligere, om moren min og hennes opplevelser rundt sunn mat og kreft. Det er min aller mest leste blogg – jeg er veldig glad for at ernæring engasjerer. Her finner du den: Sykepleier til kreftrammet: Kos deg med sukker […]

 • Reply Hjemmelaget, enkel, sunn iskrem på 1-2-3Kristin Daly 3. januar 2016 at 12:49

  […] Sukker ble heftig tema da Mamma ble kreftsyk. Sterke meninger begge veier. Hva mener du? (en av denne bloggens aller mest leste innlegg) […]

 • Reply Gunhild Stordalen ble frisk og vant. Janteloven prøvde seg og tapte.Kristin Daly 4. januar 2016 at 22:11

  […] Mat og helse er tema for mange. Også Mamma da hun fikk kreft. Kos deg med sukker, sa de.  […]

 • Reply Vil du skrive blogg? Du trenger hjelp!Kristin Daly 3. april 2016 at 11:47

  […] Kreft og mat og sukker. Mammas og familiens opplevelse. Skapte mye debatt og engasjement! Sykepleier til kreftrammet: Kos deg med sukker.   […]

 • Reply Superenkel forskning viser… At vin er bedre enn sjokoladeKristin Daly 27. april 2016 at 22:08

  […] ulikt. Vi er kanskje lei at maset om sukker, men at det engasjerer, det er sikkert. Da jeg skrev om sukker og kreft, ble det mange sterke meninger fra mange kanter – mange tusen har lest […]

 • Reply Bestemor skaper liv på venterommet. Nå orker jeg ikke mer, sa hun.Kristin Daly 1. november 2017 at 18:59

  […] om da hun som kreftsyk fikk beskjed om å kose seg med sukker.  (forøvrig en av mine mest leste […]

 • Leave a Reply