Hvordan unngå å gå rett i fella på nettet

Har du blitt lurt noen gang? Det har jeg. Både på nett og på e-post.
Når våre verdier blir angrepet, når vi blir utfordret på følelser, da er det lett å gå rett i fella.

Når du ser eller hører noe som provoserer deg og du føler at dine grunnverdier er under angrep – stopp! Pust. Tenk.

Smilerynker, bunad og hijab
Aprilspøk fra 2009, Aftenposten (faksimile)

Hijab til bunad.

Denne saken ble lagt ut av en Facebookvenn som er særdeles oppegående, så i utgangspunktet stoler jeg på hennes innlegg. Men hun er jo også et menneske med verdier og lar seg lure like lett som meg. Dette var rett før 17. mai, altså tidsrelevant.
Et par år før hadde jeg sett to småjenter i barnebunader, med hijab, og tenkt at det var rart. Min bakgrunn for å tro på innlegget var derfor absolutt tilstede.

 

 

Rett i fella!
Det gikk et par minutter, så roet følelsene seg litt og jeg sjekket litt nærmere. Artikkelen var en aprilspøk.
Men temaet diskuteres, og kunne vært sann. Den er laget nettopp for å fyre opp følelsene til hvermannsen. Bunader kan vi diskutere herfra til evigheten, det er en helt egen diskusjon.
Fakta er at om du googler ’hijab og bunad’ så får du 35000 treff. Og det er ikke lenger en aprilspøk. Men det er en helt annen debatt.

Det er flere nettsider som skriver slike saker. Kun for å provosere. Hvis magefølelsen din sier fra så sjekk litt ekstra. Husker du saken om at det blå og hvite korset skulle retusjeres bort fra det norske flagget? Nettopp.

Noen er bare dumme

Penger trigger oss. Det vet alle som har fått ’nigeriabrev’.
Denne e-posten har jeg fått utallige ganger. Jeg lar meg ikke lure. Den er for åpenbar.
Jeg håper ingen andre går i fella på denne heller. For det er lett å la seg lure når premier er involvert.
Mine småspydige kommentarer i blått..

Kristin Daly, smilerynker, rett i fella

Nesten lurt!
Jeg er kunde hos Apple og det hender at jeg kjøper en app. Mange kjøper også musikk.
Disse to e-postene suste inn for noen dager siden:

rett i fella_spam_mail_apple
De kom med en halvtimes mellomrom. Jeg leste de samtidig. Alamklokkene ringte umiddelbart – er det noen som har hacket seg inn på min Apple-ID? Som har brukt min konto til å stjele fra meg? Grunnverdiene er angrepet, her er det lett å gå i fella!

Stopp. Pust. Tenk. Sjekk. Men ikke trykk på noen av lenkene!

 

spam e-post

Det finnes mange, mange måter vi kan lures på. Dette er bare noen. Falske profiler i sosiale medier, P4 som uskyldig og i underholdningens navn stadig lurer folk på radio, kjeltring-telefonselgere som skal selge deg ubrukelige ting, eller lure deg til å tro at du har et problem med PC’n din. Det er når verdiene våre blir angrepet at det er lett å miste hue.

Pulser raser i vei, småsvett på ryggen – inntil fornuften overtar for løpske følelser og jeg finner ut at jeg nesten ble lurt. Men bare nesten. Da kan jeg le av meg selv og rødme litt og føle meg litt dust. Puh!

Oppdatert 6. aug 2016:
Annonse på Finn – skal selge sofagruppe.
 Der har jeg solgt mye før, men er jo klar over at det er svindelforsøk der. Finn har god informasjon om dette. Det viktige her er: VÆR OBS – får du en dårlig magefølelse så sjekk. For eksempel norske navn med veldig dårlig norsk. De ber deg svare på e-post og så får du et svar med en lenke (ikke klikk).  Jeg har solgt til utlendinger som er helt OK, selvsagt, men ofte er det sammenhengen av ting som ikke rimer når det svindlere som prøver seg.

Jeg fikk to nesten like sms’er, og jeg legger de ut her slik at de skal være søkbare så andre kan finne det når de googler.
svindel, forsøk, Finn.no

Jeg ønsker å kjøpe SOFA OG LENESTOL på finn hvilken pris og tilstand vennligst send tilbake hit paulinascotish12@gmail.com

florrin.nedelcu: Hei, er interessert i din Møbler . Hva er tilstanden? Svar på min e-post: inger34h@gmail.com, trenger jeg ikke få tekst takk» hilsen inger Hansen

 

Jeg sendte dem e-post og fikk svar fra begge. Den som kom fra «Paulina» er identisk med flere som er sendt fra inger34h@ gmail.com og brittjakobsen@ outlook.com i følge http://ibdata.no/svindel-pa-finn-no som jeg fant da jeg googlet. PS, har sjekket ham også, han er en ekte person 🙂

Ikke så veldig rart at jeg reagerte? Se selv: E-post fra «Inger L Hansen»

Takk for svar, håper jeg du ikke meg hvis jeg også svare på engelsk. Jeg er fornøyd med prisen og tilstanden til annonsen, kan du forsikre meg om at jeg ikke vil bli skuffet? Vennligst send meg flere bilder. Jeg ønsker å se mer, men hvis det er slik du har beskrevet det så er det greit? Jeg har et transportfirma vil komme for det. Jeg er okay med prisen og tilstand, er du den første eieren og hvor lenge har du eid den?
Det er en gave til min fetter gifte seg denne helgen. Jeg vet ikke mye om stuffs som dette, så jeg vil gjerne vite villig pris for å se andre budgiveren tilby.Jeg kan bare betale deg gjennom en av de raskeste og sikreste måten å betale på nettet (PayPal) .. Har du en , PayPal-konto? hvis ikke, kan du opprette en konto på www.paypal.no. Vennligst gi meg beskjed asap så jeg kan ordne betaling via PayPal.I har en pickup selskap som vil komme å plukke den opp så snart betalingen går til konto. Takk
hilsen Inger

E-post fra Paulina er enda verre: 

mitt navn Paulina sara halvorsteen jeg er fra Nordland og arbeide med bergen Veterinær og ta vare på dyrene i langt
unna skogen i Bodø. Jeg er veldig opptatt med mine dyr i gården, og det er langt flere miles fra byen. så jeg
vil ikke ha mulighet til å komme for ansikt til ansikt transaksjonen så jeg skal sende min pickup middel til å
komme og pickup (møbler) for meg og hjelpe meg å ta det til mitt nye hjem som jeg kjøpte. Jeg er på et oppdrag i utlandet for å sjekke på dyr, så i en uke gang jeg vil være opptatt så jeg vil at dette gjøres raskt før jeg reiser min bank dnb er festet til min Payex-konto, og også til min paypal. så jeg kontakte finn.no og de fikk min PayEx og bank knyttet til paypal og de støtter min kjøpe så åpne en konto hos www.paypal.no og sende meg din PayPal e-postadresse navn og pris så jeg kan betale nå. kommer til å legge ekstra 500 kr, slik at du fortelle andre det er solgt
Takks

 

Del saken hvis du tror andre kan lære noe av den, og skriv gjerne til meg med egne erfaringer. Nye medier, nye skurker, nye forsøk på svindel.

 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.