Lyden av leende barn. Lukten av nybakte boller.

Fastelavn i Norge er et sammensurium av hedensk vårfest, katolske kirkeritualer, karneval og veldedighet.
Jeg dukket ned i historien og fant mye moro!

Men først unnskyld til mine barn:
Unnskyld for at jeg i mange år aldri fant frem de fine fjærene dere hadde med hjem fra barnehage og skole. De lå i en boks et sted…

Unnskyld for at jeg kun noen få ganger bakte boller med krem og lagde bjørkeris med fjær.

Mest unnskyld for at jeg nesten ikke snakket om tradisjonen, hva betyr egentlig fastelavn, hvorfor feirer vi?

Da jeg spurte dere nå som dere er voksne fikk jeg litt sprikende svar, men det var heldigvis litt barnelærdom som hadde festet seg. Den tror jeg dere har fra barnehagen, ikke fra meg. Unnskyld.

Men hva visste jeg egentlig selv, bortsett fra at vi skal kose oss med god mat før fasten?
Et spennende historisk lappverk, det var det jeg fant:

Fastelavn er et ord som betyr «kvelden før fasten», det vil si de siste tre dagene før fastetiden, den romersk-katolske kirkens fasteperiode på 40 dager før påske, ikke medregnet søndager.

Fastelavn vil alltid falle på en søndag 7 uker før 1. påskedag. Først denne søndagen, så blåmandag, deretter fete-tirsdag før fasten blir innledet med askeonsdag som er onsdagen 40 dager før påskedag. Disse tre dagene har vært ’spise-mye-før-fasten’- dager.
Nå er det boller med krem som gjelder, før het det gjerne fleskesøndag. Greit med boller, da. Forresten er boller med rosiner mye bedre enn boller med krem. Boller med krem startet som et velstandssymbol. For å vise at de kunne. Begge deler er litt kvalmt.

Så nå vet dere det.
Boller med krem er fetende nok, men jeg tror ikke det er så mange av oss som faster…
Akkurat det sier jeg ikke unnskyld for. Her har det vært leende barn og boller hele året.

Hedenske skikker, kristne tradisjoner og karneval.

Til fastelavn knytter det seg mange, til dels eldgamle, skikker som fra først av hørte til en hedensk vårfest. Det er naturlig, vi går fra vinter til vår nå. Forelskelse, jorda som er klar for nytt liv, trær og blomster. Vi gleder oss til vi og alt rundt oss våkner etter vinteren.
Fastelavnsriset ble brukt som en fruktbarhetsvekker, og de som fikk seg en runde med riset var jorden foran plogen, trær, dyr og familiens kvinner. Unge jenter og barnløse kunne få seg en klaps av riset. (å, nei – ikke prøv dere…).
Men premien for risingen var en bolle 😀

Andre skikker var utkledningsleker, våpenkamper, brenning av rituelle bål og å spenne nakne jomfruer foran plogen. VELDIG greit at ikke alle skikker har overlevd!

Kanskje hadde hele fastelavnsskikken blitt borte om ikke Sanitetskvinnene hadde holdt den ved like? ”Hvert år kjøper nordmenn fastelavnsris for åtte millioner kroner. I 70 år har Sanitetskvinnene solgt riset for å få inntekter til lokalt samfunnsnyttige arbeid, og forskning på typiske kvinnesykdommer.”

 

fastelavn
Boksen med fjær. Fine bokser skal brukes. Ikke alltid lett å vite hvor de er og hva de inneholder.

Og så barnehagene, da! DE har tatt vare på det beste ved fastelavn. Pynte ris og lage karneval! Sammen med litt kunnskap om bakgrunnen for skikken.

Karneval har nemlig også vært gammel tradisjon knyttet til fasten, men bortsett fra barnehagene er vel den nesten død i Norge? I andre land, spesielt katolske, feires karneval stort i disse tider. Det er ikke vanlig i Norge.
Jeg har vært med på gatekarneval i Oslo to ganger. Det var først fantastisk, og så helt forferdelig. Men det er en helt annen historie..

 

Fastelavn er et godt eksempel på tradisjoner som utvikles sammen med samfunnet, og holder seg levende på moderne vis . Ta vare på det beste og kutte ut det ubrukelige og upraktiske (jomfruer foran plogen for eksempel).

Jeg digger at deler av de gamle hedenske skikker er koblet sammen med ’nye’ religiøse skikker. Vår moderne fastelavn med ris og fjærpynt, boller med krem, og kanskje en tanke om hvor fantastisk heldige vi er som kan velge hva vi vil spise eller ikke spise hele året gjennom.

Ville du ha oppskrift på fastelavnsboller? Bare google det 🙂
Kilder: store norske leksikon, wikipedia, Norske Kvinners Sanitetsforening. 

Blogglistenhits

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.