Men knekkebrødet mitt får du aldri

Sushi. Raw food. Spelt. Min mormor hadde ikke skjønt bæret om vi hadde servert mat med sånne navn og utseende. 3 dagers detox-kur? Ja, særlig. Hun fikk forresten hetta da vi begynte med hullete olabukser også.

Kristin Daly, 80-tallet, smilerynker, motemat
80-tallet, ja

 

Motemat

Terteskjell med fiskepudding. Brennende kjærlighet. Mexikansk gryte.  Det var motematen sin det! På 80-tallet en gang. Da alle hadde skulderputer og pastellfarger.
Raclette (det er forresten innmari godt). Eller kabaret, også kjent som bare aspik. Jeg fikk det servert for litt siden, det var morsomt og veldig lenge siden sist.

 

Om noen år mimrer vi sannsynligvis over fredagstaco. Og onepiece.

 

Hvis jeg skulle ha bodd på en øde øy med kun EN type mat for resten av livet, så måtte det blitt knekkebrød med smør og brunost. Ferdig snakka. Blir aldri lei.

Men knekkebrød har også forandret seg. Da jeg var liten var det Husman, enkel og grov. Så var det søt Frukost med valmuefrø som fikk plass i kjøkkenskapet, etterfulgt av groveste Havre. Sunt og godt.
For litt siden smakte jeg Frukost igjen, og det smakte som søt papp! Fikk litt sjokk, hvordan skjedde det? Smaken vår endrer seg over tid, og jeg spiser nesten ikke sukker lenger, så det er nok derfor.

Skal du skaffe deg smilerynker, så er det greit å leve lenge, og da er det ikke så dumt å spise sunt. Og smile mye, og det gjør vi når vi samles rundt god mat. Mat er mote og mat er moro. Og tradisjon.

IMG_6776

 

Knekkebrødet mitt får du ikke, men du kan få oppskriften.

Hjemmebakt knekkebrød har vært mote lenge nå, eller begynner det å gå over?

Her er oppskriften som jeg bruker. Med smør og brunost.

Ekte kjærlighet. Udødelig.

 

2 dl havrekli
2 dl kruskakli
2 dl havregryn
2 dl sammalt rugmel
2 dl linfrø
2 dl sesamfrø
2 dl solsikkefrø
2 ts salt (alternativt litt havsalt strødd oppå)
7 dl vann

Du kan selvsagt bruke det du liker, denne oppskriften tåler godt å lekes med. Urter, kanel, gresskarkjerner, glutenfritt… Tips gjerne om du har en genial variant!

Ha alt i en bolle, rør sammen. Røren skal være klissete. Fordel på 2 eller 3 stekebrett, jo tynnere jo bedre. Bruk pizzahjul eller en kniv til å lage firkanter.

Stek på 180 grader (eller lavere) i ca 45 minutter. Deretter 100 grader i 30 minutter.

Bruk varmluft så får du alle brettene inn samtidig.
Ovner er ulike – pass på og finn ut hva som passer deg!

kristindaly, smilerynker, kakeboks, knekkebrød

Oppbevar dem i noe som ikke er plast. Jeg bruker en eldgammel bulkete og særdeles luftig kakeboks. Den er fra mormor, og DET hadde hun skjønt.

Matpakke med knekkebrød er utrolig godt, men må spises før det blir mykt 🙂 

 

 

5 kommentarer om “Men knekkebrødet mitt får du aldri”

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.