Rosa sløyfe er ikke til pynt!

Rosa sløyfe på profilbildet eller rosa sløyfe på jakken. Mange har det. Hvordan engasjerer vi oss egentlig? Hvorfor? Nytter det?

Jeg spurte et utvalg venner med og uten rosa Facebook-sløyfer. En jobber i Kreftforeningen, en har hatt brystkreft selv, en har en forsker i familien. Svarene jeg fikk var inderlige og ektefølte.

Rosa sløyfe betyr noe

Rosa sløyfe_smykker_bidraNoen har mistet nære venninner eller familiemedlemmer, noen kjøper en sløyfe, et smykke eller en blomst hvor noen kroner går til saken. Mange husker å sjekke puppene sine.

Mange bryr seg. Mange bruker sløyfen som symboleffekt, og gir penger i tillegg. De som selv har vært syke har engasjert seg i hjelpetelefon, stått på stand, bidratt med råd til andre i samme situasjon. Det betyr noe, og det hjelper.

 

Min mor hadde brystkreft for 15 år siden, og siden den gangen har dette vært en hjertesak for meg. Jeg er selv testet for ‘brystkreftgenet’ (har det heldigvis ikke), og går til mammografi årlig pga stor forekomst av brystkreft i familien. Jeg kjøper sløyfe hvert år.
– Venninne M

Solidaritetsaksjon, sier Kreftforeningen. Det er mye mer enn det. En bevegelse. Bevissthet. Mer forskning trengs, flere må bli flinkere til å ta den sjekken. Det er jo fort gjort, og det handler om livet.

Jeg har en søster som har forsket på kreft og jeg vet at forskere er avhengig av at vi støtter dem for at vi de skal kunne gjøre den fantastiske jobben de gjør. Overlevelsesstatistikken for brystkreft er blitt betydelig bedre enn den var. Jeg støtter ikke bare i oktober måned, jeg støtter hele året.          – Trude

Vi har hatt brystkreft i nær familie. Det går bra, men det er tøft. Behandlingen er tøff, og det trengs mer forskning for å gjøre den bedre.
Om det er arvelig eller ikke, bevissthet er viktig, jevnlig sjekking er viktig.

Kreftfri, men ikke frisk

Krefoforeningen har fokus på senskader etter brystkreft i 2018. 1 av 3 som overlever behandlingen får senskader. Vis omtanke, også etterpå. Det er årets budskap. mange ser friske ut, men føler seg elendig. Flere overlever, det er fantastisk. Det er fremdeles mye jobb som skal gjøres på dette feltet. Rosa sløyfe er like aktuelt som alltid.

Sjekk deg #sjekkdeg

Rosa sløyfe_brystkreft_symptomer_smilerynker_bloggSnakk om det. Spør venner, familie og kollegaer om de kjenner sine egne bryster, støtt dem som er midt i behandling eller som er ferdige med sykdommen.

Slik sjekker du brystene

Denne videoen har en kjempefin oppskrift på hvordan du skal sjekke brystene. Gjør det annenhver måned. Og selv om jeg sjekker innimellom og har vært på mammografi så er det lenge siden sist jeg gjorde dette foran speilet.

Oppmerksomhet funker det, ja!

 

 

Hvis du heller vil lese er oppskriften HER.
Kilde: Kreftforeningen

 

Jeg har skrevet om kreft tidligere, om moren min og hennes opplevelser rundt sunn mat og kreft. Det er en av mine mest leste blogger – jeg er veldig glad for at ernæring engasjerer.
Her finner du den: Sykepleier til kreftrammet: Kos deg med sukker

Dette er faktisk en viktig sak, så DEL gjerne 🙂

 

 

Blogglistenhits

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.