Kjære russ, gikk det bra med deg i natt?

Våknet du hos politiet, på sykehuset, hjemme i din egen seng eller bakerst i russebussen?
Den startet i natt, russetiden, jeg hørte deg i gatene. Skrålende, leende. Full, men happy. Full av liv også, og glede og forventning, enda ikke sliten.  Kanskje fikk du en knute i russelua…  Jeg håper det gikk bra med deg.

Og at det går bra alle dagene og nettene frem til 18. mai. At du er trygg og har det gøy. At du ikke skader deg selv eller andre.  At vi som hører deg når vi legger oss husker vår egen russetid og syns det er helt greit at du forstyrrer nattesøvnen med dundrende musikk. Jeg håper du vet at vi også er litt bekymret. Går det bra med alle?

Jeg håper ikke moren din åpner døren en grytidlig maimorgen og ser deg og kameraten din blodig og forslått, mens du sier: Mamma, vi kommer fra sykehuset, vi har blitt banka opp.

Jeg håper at du stopper opp i to sekunder og bruker hue før du blir med på en situasjon som dette:

En dritings russ står utenfor en buss som gynger av feststemte mennesker. To unge dresskledde menn på vei hjem fra 17. maifeiring stopper opp og spør om det går bra med han som spyr og skjelver. Det er noen få år siden de var russ selv, men de husker jo at det kan være ganske slitsomt natt til 18. mai.
– Går det bra med deg?
En jente kommer bort, kanskje dama hans. Alle de andre er fremdeles inne i bussen. Han som er rusa tilter og begynner å skrike noe som ingen skjønner.
En inne fra bussen oppfatter at noe skjer. Han er voksen, med skinnvest og muskler. Han brøler og angriper de dresskledde. Alle de andre 27 innefra bussen velter ut. Noen er russ, noen er yngre, noen få er eldre.

De to får gjennomgå. Slag og spark, ødelagte klær, blåveis og blod.

De to er godt trente og river seg til slutt løs og løper. De løper for livet bokstavelig talt.

Dette skjedde. Kl. 0315 18.mai 2015. Jeg vet det, for det var mitt hus de to skulle hjem til.

Kjære russ, hvis du kommer i en slik situasjon, så håper jeg du stopper opp i to sekunder før du kaster alle hemninger og sparker og slår. Du gjør jo ikke sånn når du er edru. Du gjør jo ikke sånn i det hele tatt.

Dersom du våkner dagen etter og skjønner at du har vært med på noe dumt, slemt, idiotisk, forkastelig – så håper jeg du angrer. Og at du er redd for om du kan ha ødelagt din egen eller noen andres fremtid. Og at du lurer på om overvåkingskameraene så nøyaktig hvem som slo, eller om du slipper unna.
Og at du ikke er så dust at du skryter av det på skolen.

Jeg håper moren din sover godt om natta og ikke blir vekket av telefon fra politiet eller ditt blodige ansikt.
Kjære russ, jeg håper du og vennene dine får en fantastisk feiring dere kommer til å huske med glede resten av livet.

Russ, feiring hele natten

3 kommentarer om “Kjære russ, gikk det bra med deg i natt?”

    • Tusen takk, Celina. Håper det får noen til å stoppe opp og tenke seg om. Jeg vet jo hvem en del av disse ungdommene er, og noen av de på denne bussen var ikke russ i fjor. De var bare med for å feste. De er russ i år….

      Svar

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.