Skal, skal ikke lage kjøkkenhage?

Lever vi lenger og bedre av å spise kortreist og økologisk mat? Jeg aner ikke, men jeg tror det, og det er mye godt liv i å dyrke det selv. Det er bare det at det er så mye jobb…

Hagen min trenger en coach

Har prøvd å være bonde i egen hage. Hadde et forsøk med salat og jordbær som ikke gikk så bra.
Sultne rådyr og ekle snegler. Leirjord som måtte forbedres, gjødsel (hva slags og når?), luking av uovervinnelig løvetann og annet herk som trives blant mosedottene plenen vår som knapt brukes til badminton.

gulrot, økologisk, kjøkkenhage, smilerynker, kristindaly.noDet er liksom ikke bare å slenge noen gulrotfrø i jorda og tro at det blir middag.
Men økologiske gulrøtter kan bli ganske festlige, det har jeg lyst til å prøve!

 

Glimrende konsept

Det nye nå er andelslandbruk. Du leier deg inn på en del av et jorde, en gartner eller bonde med peiling har ansvaret, du bidrar med egeninnsats. Det er helt glimrende og jeg håper og forventer at de får stor suksess.
Det blir ikke helt som i gamle dager, da matauk fra egen hage var både naturlig og nødvendig. Nå er det ikke økonomien som krever det, men tanker om miljø og økologisk og kortreist og bærekraft og helse.

snegle, kjøkkenhage, smilerynker, Kristin DalyBonus for barna


Tenk hva det kan bety for barna! Å skjønne hvor maten kommer fra, å plante et frø og dra opp en gulrot! Det er folkehelse og fremtidsinvestering på sitt beste, spør du meg.
Unge i dag er flytende i det digitale språket, men jeg er usikker på om de husker forskjell på furu og gran. For ikke å snakke om vanlige snegler og mordersnegler.

 

Tilbake til fremtiden
Jeg sitter her med egen hage og lurer på om det kanskje finnes en forretningsmulighet for en gartner eller småbonde, som kan ta for seg en haug med lokale hager og gjøre dem om til kjøkkenhager? Er det mulig? Jordfreser er det sikkert mulig å leie, men jeg trenger kunnskapen også. Nabo-kjøkkenhage-fellesskap. Det hadde vært tøft.

Enkelt og gjennomførbart

Inntil videre skal jeg fortsette i blomsterbedet og utvide til en håndspadd flekk i hagen.
Markjordbær skal få prøve seg i år og peppermynten må flyttes, for den sprer seg over alt. Den er fantastisk villig, kan høstes mange ganger og tørkes til god te.
Solbær havner i fryseren til vinterens smoothie, men rips og rabarbra brukes sjelden. Jeg trenger muligens noen moderne oppskrifter uten et tonn med sukker.
Legg gjerne igjen en oppskrift eller andre tips i kommentarfeltet!

bie, løvtann, hage, smilerynker, Kristin DalyDet er ikke alltid like moro å luke, men det er alltid fine fotomuligheter når jeg krabber rundt i jorda.
Det blir langt liv og mange smilerynker av sånt.

 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.