Slik tar du de beste bildene på 17. mai

17. mai er den dagen i året det blir tatt aller mest bilder. Knips i vei! Fang øyeblikkene. Med disse enkle tipsene fra en ivrig amatør, litt omtanke og fantasi kan du gjøre bildene til mer enn dokumentasjon av årets barnetog og is.

Ha solen i ryggen! Sola skal aldri være med på bildet, alltid bak deg, ellers kan du få hvit flekk med silhuetter foran. Dersom det er sterk sol er det aller best å prøve å ta bilder i skyggen så du ikke får sterke kontraster i bildet.
MEN: Dersom du har et kamera med ok blitz (ikke mobil!) så kan det bli kult med sol bak og blitz foran. Lek litt med det og test ut!

17 mai, ta gode bilder, Kristin Daly
Dette kunne vært mye bedre hvis jeg hadde bøyd meg ned og tenkt litt på bakgrunn


Sett deg på huk når du tar bilde av barn.

Vinkel og proporsjoner blir MYE bedre når du er i øyehøyde med barnet. Du kan lage morsomme bilder tett på ovenfra eller nedenfra men da er det for kreativ effekt. Dette er et eksempel på hva du ikke skal gjøre.

Ta mange bilder!

Barnetoget er helt spesielt. Vi tar gjerne bilder der våre kjære går. Det er gode minner og se bilder av hele klassen når barnet om noen år mimrer om sin egen barndom. Ta bilde av mange! Læreren som har gått der og ropt hurra og ledd med nye barn hver eneste 17. mai, foreldrene som går i flaggborgen, gutten med stortromma, de som er forelsket.

 

Kirkevindu, 17. mai, Kristin Daly
Vakkert kirkevindu
Strømmen kirke, 17. mai, Kristin Daly
Kirken rammet inn av gren gir dybde

Proporsjon og innramming.

Posering av en person foran kirken (eller slottet eller skolegården) gjør at verken personen eller kirken kommer godt frem. Ta nærbilde av personen med kirken i bakgrunnen.
Du kan også bruke de lysegrønne grenene fra et tre til å ramme inn kirken. Eller se skjønnheten i en liten detalj.

 

Tenk bakgrunn!

Skal du ta bilde av folk, se også på bakgrunnen. Lampen eller kirketårnet i bakgrunnen ser idiotisk ut hvis det ’vokser’ ut av hodet på personen. Er bakgrunnen rotete? Flytt deg litt til siden, gå nærmere, eller sett deg på huk for å få en annen vinkling. Pass på at du ikke tar bilde av folk nedenfra og tett innpå. Dobbelthaker og nesebor er ikke så lekkert på bilder, men bare ved å bøye deg litt ned kan du få himmel som rolig bakgrunn.

17. mai, kakebord, Kristin Daly
Ikke så spennende bilde
17. mai. Eplekake med is. Kristin Dalyr.
Lyst til å smake?

Kakebord.

Et bugnende matbord kan bli et kjedelig bilde, det er veldig annerledes enn når du står der sulten og lukter og ser alt det gode. Ta ett for å dokumentere hvem som bakte hvilken kake. Og så tar du nærbilder av den lekreste kaken, hjørnet av det gamle porselensfatet fra bestemor eller broderiet på duken. Eller jordbær.

 

Fang opplevelsen.

Hva liker DU aller best med 17. mai? Hvilket minne vil gi deg en god følelse når du ser på bildene etterpå? Vasen med flagg og lysegrønt løv. Barnets smil når hun får dagens første is. Den fine hårfletten, onkels kule sko, den gladeste gjesten ved grillen, barnet som sovnet i fanget ditt, smilerynkene til mamma.

Bunad, Vest-Telemark, Annika Daly
Bunadjente og fin stemning
Bunad, Vest-Telemark, detalj, Kristin Daly
Bunad fra vest-Telemark, vakre detaljer

Bunad.

Jeg elsker bunader, det er skikkelig stas. Samle de som har bunad på et eget bilde. Ta gjerne nærbilder også!
Kanskje du kjenner den som har brodert eller sydd. Fine bunadbilder er med på å bevare tradisjonen og håndtverket.

 

 

Ikke tenk på om du er en god fotograf eller ikke. Dette handler om å skape minner. Husk å ta deg tid til å slette de dårlige bildene innen et par dager, så slipper du et album med masse rart som du sjelden gidder å se på.

God festdag!

Om du liker tipsene setter jeg stor pris på om du deler!

 

En kommentar om “Slik tar du de beste bildene på 17. mai”

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.