Solkrem er kjedelig, ukult, fornuftig, klissete

Florida, 18 år gammel, en liten time ute i sola. Solkrem? Husker ikke. Noen timer senere:  Sitter gråtende på sofa’n med hud som hummer og kjærlige mammahender som forsiktig smører på noe lindrende.
Sterkt minne. Dumt minne.

Portugal, noen år senere. Bryllupsreise, strand, litt smartere. Solkrem, men husker ikke faktor. Vi hadde ikke så veldig høy faktor den gangen. Noen andre turister vi ble kjent med hadde helt sikkert ikke vært i sola på veldig lenge. Hud som lyseblå skummet melk. Første dagen med sololje (olje!) med faktor 2… Resten av ferien gikk de fra mørkerød til ulike sjatteringer av lilla. Vondt. Dumt.

Jeg hadde blitt smartere. Parasoll, skjorte, solkrem med høyere faktor.

Mauritius, familietur med halvstore barn. Fantastiske strender. Mine mammahender bruker mye tid på å smøre ungene, meg selv, og mannen som syns krem er klissete. Solkrem sannsynligvis rundt faktor 16. «Det må da holde». Vannski og timer med bading, smørepauser innimellom.
God, behandlende fuktighetskrem om kvelden etter dusj. Litt solbrente ble vi likevel.

Klok av skade, klok med alder

Soleksem fikk jeg for noen år siden. Det ble verre hvert år inntil jeg ble flinkere til å forebygge og rett og slett holde meg unna sterk direkte sol. En million føflekker har jeg også fått, men ikke ‘under bikinien’. Huden er glattere og fastere under bikinien også…
Med årene ser jeg godt solskadene.

Solkrem, Oslo, utepils, smilerynkerOslo, første lørdagen i juni. Strålende sol og nydelig varme. Byen vrimler av glade mennesker, alle uterestauranter er smekkfulle og alle bord bugner av isvann, iskald øl og perlende prosecco i duggende glass. Den følelsen som bare solhungrige nordboere vet hvordan føles.

På mitt bord står også to tuber solkrem. Faktor 35 og faktor 50. Jeg delte ut i alle retninger, det var MANGE rosa armer, bryst og neser der. Brilleskille og glinsende panner.

Jeg er rett og slett dypt imponert over min nye solkrem. 2 timer i den sterke sola. Kledd i singlet. Beskyttet av solkremen.  Fikk litt farge men ikke antydning til brent. Ikke soleksem heller.

Jeg hadde ikke trodd at faktor 50 skulle være så lett å smøre ut, og føles så vanlig og fin. Ikke sånn hvit, ekkel og tykk – som jeg trodde høy faktor måtte være.

Oppfordringen er klar: Vær smart, GIDD å smøre deg!

 

Fakta fra Kreftregisteret:

  • Føflekkreft fortsetter å øke, spesielt blant menn og kvinner over 60 år, aller mest blant menn.
  • Tendensen er at unge er flinkere til å beskytte seg, men det er fremdeles økning også blant yngre.
  • Statistikken viser at det er høy prosent som overlever føflekkreft, men de har større sjanse for å få ny kreft (både hudkreft og andre typer kreft).

Det er mye du kan gjøre for å beskytte deg. Du vet jo det.
Du kan kjøpe disse to solkremene av meg. Pluss leppepomade med faktor. Og aloe vera-gele og flere deilige fuktighetskremer til etterpå også. Gjør det enkelt for deg selv, selv meg en melding så hjelper jeg deg å finne det du trenger.
Du kan kontakte meg på e-post eller i melding på Facebook

Uansett – gidd å smøre deg. Kjøp en krem som funker. Lev lenge, lev godt.

Skitur, solkrem, påske, smilerynker

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.