Super suppe! Billig, vidunderlig og varm på flere måter.

Denne nydelige suppen egner seg vanvittig godt etter jul og nyttår, fordi du kan koke kraft på bein og rester av kalkunen eller en kylling.
Dessuten er den veldig billig, så hvis lommeboka er slunken i januar er denne helt superb.
Jeg lager den nesten hele året, for den er så innmari god.

Kok kraft på restene av kalkunen, og fryser den ned til den skal brukes. Ikke glem den i fryser’n, da. Suppen er fantastisk på kalde vinterdager. Hvis du ikke har kraft, kan du selvsagt bruke en buljongterning, men det blir ikke det samme.
TIPS: Kjøp en kylling, ha den til middag, kok kraft på resten og ha suppe neste dag. Enkelt, smart og billig.

Tilpass størrelsesforholdet etter hvor mange dere er og hvor mye kraft du har.

Kremet karrisuppe

Ingredienser:
60 gr smør
3 gulrøtter
2 store eller 3 små løk
2 fedd hvitløk
3,5 ts karri
3,5 ss mel
1,3 liter kraft fra kalkun eller kylling.
5 ts sitron
salt og pepper  (sånn passe etter smak. Bruk bare litt salt!)
1 laurbærblad
1 dæsj Tabasco eller to (kan sikkert erstattes med litt frisk chili)
4 dl fløte

Smelt smøret i en gryte, ha oppi kuttet løk, hvitløk og gulrøtter. Surr de til de har begynt å mykne, men ikke bli brune. Rør inn karri og mel og rør i 1 minutt.
Rør inn kraften litt etter litt, og kok opp mens du rører hele tiden.
Ha i sitronsaft, laurbærblad, Tabasco, salt og pepper.
Skru ned varmen, sett på lokk og småkok i 20 minutter til grønnsakene er helt myke.

Avkjøles litt. Hvis du har dårlig tid, sett gryta i vannbad eller hell over i en kald bolle mens det avkjøles.
Fjern laurbærbladet.
Kjør innholdet i kjøkkenmaskin så grønnsakene blir helt most.
Tips: Er det ikke plass til alt, så sil av suppa, og mos bare bitene som du så heller tilbake i suppa. 
Hell i fløte og varm opp nesten til kokepunktet.
(jeg bruker kremfløte men det går sikkert like bra med matfløte. Denne oppskriften har jeg lagd i mange år – siden før det fantes egen ‘matfløte’ i butikken)

Suppen er vidunderlig sammensatt av de ulike smakene. Nydelig farge og konsistens også.

Hvis du vil, kan du pynte med en reke og litt fersk kruspersille, men det går like fint uten (det ser kanskje pent ut, men jeg syns sånne pyntereker med skall bare blir søl..  men kruspersille er bra)
Hvis du liker å ha brød til, kan du selvsagt det.
Alle ingredienser kan justeres etter smak og lyst. Er du forkjøla og trenger å åpne opp litt, så vær raus (men forsiktig!) med Tabasco.

Jeg har skrevet om suppe før også. Suppe laget av ugress. Moro å prøve noe nytt.
Ler enda når jeg tenker på uttrykket til han som skulle spise den.

Suppen er inspirert av en oppskrift i en kokebok fra 1978: «Cooking for two» av Rosemary Wadey. 

På Facebooksiden Smilerynker legger jeg ut litt hverdagsglimt med kamera i tillegg til blogg og andre inspirasjoner, følg meg gjerne der!

Legg igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.