Mamma skal sendes hjem fra sykehuset etter å ha overlevd kreften. Fryktelig tynn og uendelig svak – hun hadde fått rolle i en film om Auschwitz på flekken. 10 mil å bli kjørt hjem, svimmel bare ved tanken på å skulle sette seg i bilen. Sukker og kreft opptar henne.
«Nå må dere stoppe på veien og kose dere, da», sier den blide sykepleieren i beste mening.
Anbefalt cola
«Mener du cola og sjokolade og sånn?», spør Mamma og får bekreftende smil og nikk. Mamma heter Astrid, hun er kjempesprek, trener spinning og elsker å gå i fjellet, og fylte 75 år to dager før operasjonen.
Du har kreft
Med det samme Astrid får kreftdiagnosen bruker hun alle ressurser på å spise så sunt som mulig. Hun skjønner plutselig hvorfor hun har blitt så tynn og slapp de siste månedene, og vil prøve å legge på seg de to ukene hun venter på operasjon. Men hun kutte rut alt sukker.
Bursdagskake er det bare å glemme, hun vil spise sunt, orker egentlig ingenting og er dødsredd.
Bokstavelig talt.
Smoothie er jo sunt!
Under det første oppholdet på sykehuset, før operasjonen, vil en sykepleier være ekstra snill mot den magre damen og kommer smilende med smoothie.
Innholdet er fruktcocktail (10% sukker),
is (mye sukker),
melk,
sukker
og proteinpulver.
Oj sann, den var søt, ja….
Sukker er ikke farlig
Som særdeles opptatt av helse i mange år, har Astrid etter flere uker på sykehuset sluttet å bli overrasket over helsepersonellets ikke-forhold til sukker og kreft. Hun har spurt mange ganger, både leger og sykepleiere. Tomme blikk. Sukker er ikke-tema i forbindelse med kreft.
Astrid leser mye også. Blant annet om helse, om kosthold, om generell sunnhet og forskning. Til operasjonslegen sa hun at hun hadde lest at kreftceller elsker sukker. «Jeg skjønner du leser ukeblad”, var det overbærende svaret.
Sukker og kreft
Sukkerets betydning for kreft har vært høylytt diskutert i flere år. For meg som en vanlig person er det helt åpenbart at her er det mye vi ikke vet. Jeg ble overrasket over at helsepersonell ser ut til å ha en fraværende eller pro-sukker-holdning.
Dokumentasjonskrav vs sunn fornuft
Jada, alt er ikke dokumentert og helsepersonell har mye å forholde seg til. Men det er helt sikkert ufarlig å unngå sukker når du har kreft!
Selv for en radmager overlevende som trenger å legge på seg. Det er like lett å koke grønnsaker i fløte som å lage smoothie. For eksempel.
Tenk om vi bare skulle forholde oss til ting som var dokumentert! Det går an å bruke hue, spesielt når det er mye som tyder på at sukker og kreft trives godt sammen. Å be henne kose seg med sukker er hinsides all logikk!
Kostholdsveiledningen handlet om kokt mat som er snill mot nyoperert tarm, ikke noe om næringsinnhold.
Dette er ikke et angrep på stort sett overarbeidende, snille, strålende helsearbeidere. Men det er kritikk av norsk helsevesens holdning til sukker.
Dyrt å være sunn minstepensjonist
Det er dyrt for en minstepensjonist å kjøpe bare det beste. Beste kvalitet av grønnsaker, kortreist fersk mat, fløte. Cottage cheese og linfrøolje. Beste kosttilskudd med vitaminer, for styrke og utholdenhet. En investering i livet.
Å bli frisk tar tid. Sunn mat. Sakte bygger hun seg opp. Endelig orker hun å gå. En bitteliten tur. En litt lengre tur. Hvert steg en seier.
Å oppleve en ny vår!
Delta på bygdas mosjonstur en uke før 76-årsdagen!
Feiring på fjellet
Nøyaktig ett år etter operasjonen kunne Astrid gå alene til et av de kjæreste fjellene. Intenst levende. Det er godt å leve!
Mamma tror at hun ikke hadde overlevd om hun ikke hadde levd så sunt. Og hvis hun hadde kommet seg gjennom operasjonen og de første forferdelige ukene, tror hun at det hadde tatt mye lengre tid å bli frisk om hun ikke hadde vært så bevisst på eget kosthold.
Tarmkreft er den raskest voksende kreftformen i Norge
Årsaker er fysisk inaktivitet, overvekt, usunt kosthold inkl. rødt kjøtt, alkohol, og høy alder.
Noen få er muligens arvelig disponert for denne formen for kreft. Vi har det i familien og det betyr at vi som er Astrids barn må passe på og være oppmerksom på endringer, samt ta en ordentlig innvendig sjekk av og til.
Jeg vil beholde familien min så lenge som mulig. Jeg er glad for at vi har et bevisst forhold til sunt kosthold.
Det finnes utrolig mye skrevet om temaet, her er et utvalg av for og i mot, noen med lenker videre til forskning for de som vil vite mer.
http://www.dagensmedisin.no/debatt/kreft-sukker-og-dokumentasjon/
http://www.nrk.no/ytring/kreftleger-bor-ikke-frarade-sukker-1.11270427 http://www.dagensmedisin.no/nyheter/–kreftleger-bryr-seg-ikke-om-kostholdsrad/
https://helsenorge.no/kosthold-og-ernaring/kostrad/mindre-sukker-til-hverdags
http://www.nrk.no/ytring/kreftceller-elsker-sukker-1.11259578
http://www.vof.no/ny/component/k2/item/175-gir-fett-kreft-nei-men-det-gjor-sukker
Etterskrift høsten 2018
Historien er 5 år siden, mamma fyller nå snart 80 år og har hittill i sommer vært på minst 12 toppturer i fjellet! Pluss alle lokale turer på åser og i skoger. Det er imponerende.
Livet er absolutt ikke rosenrødt, men fy flate så mye god helse det er i naturen!
Bildet på toppen og her er fra 786 m.o.h. i Telemark august 2018.
PS, rensekuren jeg inviterer til på denne siden har ikke noe med Mammas sykdom å gjøre, men med min interesse for sunt kosthold, og mitt vidunderlige energiske resultat av denne tredagers ‘avgiftingskuren’.
Jeg kan kun gå god for mitt eget resultat, og at det er deilig å kjenne sunnheten funke i kroppen.
http://chriskresser.com/why-your-genes-arent-your-destiny
Denne er verdt å lese 🙂